Utstaellning

Svenska råttsällskapet anordnar med jämna mellanrum råttutställningar i olika delar av landet. På en råttutställning bedöms råttan efter följande klasser:

  • Pet class (råttans kvalitéer som sällskapsdjur, hur välskött den är)
  • Standard (Råttans utseende och form efter särskilda kriterier/standard)
  • Agility (råttans fysik men framför allt kontakten mellan ägare och råtta)
061111_5.jpg

Regler

Råttor som ska tävla i dom olika klasserna måste vara anmälda i förväg, dom måste vara friska och ohyrefria och för att tävla i standard måste dom även vara av en variant (päls/öron/färg/teckning) som är godkänd av Svenska råttsällskapet. Det finns dock bedömning på vissa ostandardiserade varianter.
Råttan måste vara över 2 månader gammal och därefter bedöms den antingen som junior, senior eller veteran beroende på ålder.
En uppfödare kan även ställa ut en hel avelsgrupp- dvs fyra råttor som representerar hans eller hennes uppfödning som bedöms tillsammans.

Priser

Domaren i varje klass bedömer först varje råtta individuellt och ger den en bedömning.Därefter plockas dom bästa råttorna ut och tilldelas priserna. En råtta som fått flera priser kan erövra en titel

Att besöka

För den som är intresserad av att avla så är uppfödningar ett viktigt sätt att få sina avelsdjur objektivt bedömda av en expert. Majoriteten av utställarna på en råttutställning är dock bara vanliga råttägare som har utställandet som en hobby.

Är man intresserad av att ställa ut kan det vara roligt att börja med att besöka en råttutställning. Utställningar är också ett bra tillfälle om man vill träffa andra råttintresserade människor eller vill knyta kontakt med råttuppfödare. Oftast är råttutställningar öppna för allmänheten, mot en mindre inträdesavgift.

För mer information om utställningar, hur dom fungerar, hur man anmäler sig och när nästa utställning äger rum där du bor- se Svenska råttsällskapets hemsida under "utställningar". Ibland kan även andra smådjursföreningar anordna utställningar, eller så kan man hitta utställningar på husdjursmässor och liknande.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License