Skötsel

Ju mer tid du lägger på dina råttor, desto starkare band får ni och desto större utbyte får du av dina råttor. Råttor anses vara relativt lättskötta djur, men kräver ändå daglig omvårdnad och en hel del tid, och därför är det viktigt att man noga tänker igenom hur mycket tid man känner att man kan/orkar lägga på sina råttor redan innan man skaffar dom.

Varje dag:
Råttor behöver mat och friskt vatten varje dag, både torrfoder som alltid ska finnas till hands och en portion färskmat. Yngre/växande råttor kan behöva färskmat två gånger om dagen (t.ex morgon och kväll) men det är inte fel att dela upp maten på två mål även för äldre råttor.

Råttor är aktiva och intelligenta djur vilket innebär att de behöver motion och stimulans dagligen. En stor välinredd bur kan tillgodose "basbehovet" men dom behöver även komma ut och springa utanför buren minst en timme om dagen. Äldre råttor (särskilt hanar) kan ha mindre behov av att springa av sig, men då är det viktigt att man ser till att dom rör på sig tillräckligt för att inte bli överviktiga. Utmana även dina råttors nyfikenhet och intelligens genom att hitta på lekar och leksaker åt dom att ägna sig åt.

Varje vecka:
Buren behöver städas minst en gång i veckan, men det beror lite på burens storlek, inredning och antalet råttor. Vissa städar lite varje dag, andra ett par gånger i veckan, medan andra inte behöver städa mer än en gång i veckan. Huvudsaken är att buren känns fräsch och inte luktar.

Kolla regelbundet dina råttors hälsostatus. Lyssna på lungor, kolla igenom pälsen efter sår eller spår av ohyra och se att ögon och nos är rena. Känn igenom kroppen efter knölar och misstänkta tumörer, särskilt om råttan är lite äldre. En tumör kan komma väldigt fort och då är det viktigt att upptäcka den i tid om den ska kunna behandlas. Många upplever att knölen kommer "över natten".

Övrigt:
Råttor får lätt väldigt vassa klor, och det kan vara bra (om inte annat för din skull om dom klättrar på dig) att klippa ner dom med jämna mellanrum. Om råttan ska ställas ut på en utställning eller gå till veterinären kan det också vara hänsynsfullt att klippa klorna på råttan så den som ska hantera den slipper bli riven.

Ett bad någon gång ibland kan vara bra om du upplever att dina råttor inte är så noga med den personliga hygienen. Använd då ett milt, gärna oparfymerat schampo eller ett schampo anpassat för djur. Var noga med att torka pälsen noga innan du låter råttan komma tillbaka i buren, så den inte blir kall och förkyld. En ljuspälsad råtta som får torka sig själv kan också lämna fula putsfläckar efter sig vilket lite motverkar syftet med badet. Inför utställning bör också råttan vara badad och ren.

Vissa råttor har en tendens att få väldigt torra svansar och då kan man hjälpa dom genom att smörja svansen med t.ex. en mild handcreme eller olivolja. Har råttan lite död hud längst ut på svansen eller om svanstippen ser lite blå ut kan det vara ett tecken på att den har dålig blodcirkulation. Massera då svansen lätt medan du smörjer den. Smörjning är också ett bra sätt att rengöra svansar på- skrubba aldrig en smutsig råttsvans! Då förstör du dom känsliga fjällen. Kleta hellre på rikligt med olja eller fet creme och låt verka någon minut innan du torkar av med en lätt fuktad handduk.

Gamla råttor kan få problem att sköta sin päls. Dom kan då uppskatta att bli borstade med en mjuk bortse (t.ex tandborste) och få hjälp att badas.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License