Mat

Vad äter råttor?

Råttor är allätare, precis som vi människor, så de ska äta ungefär samma mat som vi människor borde äta (vilket inte alltid är detsamma som vad vi äter).

De flesta råttägare brukar ge sina råttor dels en torrfoderblandning (som de ofta får fri tillgång till) och dels färskmat (som de får en eller två gånger om dagen).

Se även sidan med recept.

Vatten

Vatten i en flaska bör de också ha, även om råttor inte dricker särskilt mycket (minsta sortens hamsterflaskor, 50 eller 100 ml, brukar räcka bra). Det kan vara smart att hellre ha två små flaskor än en stor, ifall en flaska råkar läcka så finns det i alla fall vatten kvar i den andra.

Vattenskål fungerar också, nackdelen är att vattnet väldigt fort blir nerskräpat så man bör byta vatten och skölja ur skålen ett par gånger om dagen. Tycker man det verkar jobbigt så bör man använda flaskor.

Selen

Äldre råttor har en tendens till bakbenssvaghet. Det går att till viss del förebygga genom att ge råttorna kost som är rik på selen, t.ex. skaldjur, fisk, ägg och paranötter. Ge till exempel råttorna en oskalad räka var i veckan (oskalad är bra eftersom skalet innehåller mycket selen). En påse frysta räkor i frysen är fiffigt. Selenbrist kan även leda till många andra besvär, så detta är viktigt att tänka på.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License