Introduktioner

Arbete pågår

Denna sida är under uppbyggnad och är ännu inte komplett.

När man ska sätta ihop råttor som aldrig träffats förut kallar man det för introduktion, man introducerar en eller flera nya råttor till en befintlig flock.

Eftersom råttor normalt försvarar sitt revir mot inkräktare, och dessutom har en rangordning som störs om antalet i flocken förändras, så kan introduktioner vara besvärliga.

Det är viktigt att ha tålamod och is i magen och låta dem lösa introduktionen själva, så länge ingen råtta blir skadad. Det låter oftast värre än vad det är, och den kan hända att det ryker lite pälstussar och ser väldigt otäckt ut. Men så länge det inte blir blödande sår eller håller på i flera veckor så är det normalt.

Tänk på att det är två steg, dels ska den nya råttan accepteras som en i flocken. Sen ska råttorna i flocken göra upp om rangordningen. Rangbråk kan förekomma även vid andra förändringar i flocken, t.ex. råttor som blir "tonåringar" (brukar vara vid 6-7 månaders ålder?).

Kan nån beskriva hur rangbråk brukar se ut normalt, lägga på rygg och sånt. Vilken råtta gör vad?

Några små tips:

  • Se till att råttorna luktar lika, genom att bada dem eller dutta t.ex. vaniljsocker på dem.
  • Låt dem träffas på en neutral plats, ett ställe som ingen av råttorna ser som sitt revir.
  • Om man ska använda den bur som någon av råttorna bor i sedan tidigare ska man rengöra den noga. Det allra bästa är om de kan få flytta in i en bur som ingen av dem bott i tidigare.
  • Man kan även testa att låta dem byta bur ett tag först, för att vänja sig vid den andres lukt.
  • Att ge dem något gott att äta kan göra att de blir upptagna av maten och "glömmer bort" att bråka, men risken finns också att det istället blir bråk om maten.
  • Om man försökt introducera dem för varandra och de inte har accepterat varandra, kan man göra ett försök att låta dem bo i burar som står alldeles bredvid varandra för att på så sätt sakta vänja sig vid varandra.
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License