Hantering

Arbete pågår

Denna sida är under uppbyggnad och är ännu inte komplett.

lyfta, klappa, berömma, fya etc

Daglig hantering av dina råttor är A och O för att dom ska bli trevliga och sociala sällskapsdjur. Ju mer tid du spenderar med dom, desto närmare kommer ni komma varandra och desto mer glädje kommer du ha av dina råttor och vice versa! Även väluppfödda råttor med bra temperament och fin bakgrund behöver hanteras ofta för att bli trevliga och sällskapssjuka, liksom en skygg och osociala zooråtta med den rätta behandlingen och mycket kärlek kan bli en fantastisk kompis. Ju oftare desto bättre, men hellre flera korta stunder om dagen än för långa stunder åt gången, råttor behöver vila ofta och kan tycka det är skönt att få vara lite för sig själva emellanåt.

Lyfta

I filmer och i olika sammanhang kan man ibland se hur folk lyfter råttor i svansen. Detta är dock lika dumt och plågsamt som det är att lyfta en hund eller katt i svansen. Svansen är en förlängning av ryggraden och inte gjord för att bära en råttas vikt. Det innebär stora smärtor för en råtta att bli lyft i svansen, och kan orsaka skada på ryggen som inte går att reparera, i värsta fall (särskilt om det är en vuxen, tyngre råtta) kan svansen gå av eller huden slitas loss av ett svanslyft. Även om råttan inte får några bestående fysiska skador kan en sådan hantering förstöra en råttas förtroende för människor om den börjar associera händer med smärta. En sån råtta blir skygg och svårhanterlig och i värsta fall aggressiv.
I speciella nödfall, (t.ex när det gäller att snabbt fånga in en aggressiv råtta för att förhindra ett slagsmål eller liknande) kan man hålla fast en råttan i svansen eller snabbt dra den till sig med ett grepp nära svansroten, men detta är som sagt en nödåtgärd, och man ska hålla i minnet att råttans svans är en känslig och ömtålig kroppsdel.

Det korrekta sättet att lyfta en råtta är ett stadigt grepp med ena handen runt bröstkorgen, och sedan låta bakkroppen vila i andra handens handflata. Vissa råttor som är väldigt avslappnade och komfortabla med att bli hanterade kan finna sig i att hänga enbart i greppet kring bröstkorgen. En skygg råtta som är ovan vid att hanteras kan man lyfta genom att föra båda handflatorna försiktigt in mot råttans sidor och långsamt kupa ena handen över ryggen samtidigt som man för den andra under magen och tassarna. Det är viktigt att hålla råttan nära kroppen, i fall den skulle göra en hastig rörelse för att komma loss, så man inte tappar den. Detta gäller särskilt om man låter barn lyfta och bära råttorna.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License