Bur och boende

Buren

Råttor behöver en ganska stor bur. Med burräknaren kan du räkna ut hur många råttor som kan bo i din bur.

Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd, L80 (se nedan) ger bl a riktlinjer för burstorlekar. Den anger mått i kvadrat (yta), inte i kubik (rymd). Måtten avser burens BOTTENYTA.

Det pågår en översyn av dessa regler, och då hoppas vi att resultatet blir en ändring av tolkningen av reglerna. Nuvarande regler uppmuntrar till låga burar med stor bottenyta, typ kaninburar, vilket inte är optimalt för råttor, som behöver kunna klättra, ha saker (mat, toalådor, liggplatser, bon) i olika höjd. Det är också mycket lättare att hålla råttorna vältränade, rörliga och smidiga i en hög bur, som uppmuntrar till aktivitet och motion. Många använder voljärer eller liknande burar för större fåglar. När råttorna blir äldre kan de dock få svårt att klättra så tänk på att buren måste kunna fungera även för gamlingar. Man brukar skämtsamt prata om att pensionärsanpassa buren.

4913904073_1e5a4803c4.jpg

Terrarium är i regel mindre bra för råttor eftersom det är svårt att ventilera, svårt att inreda och inte tillgodogör råttans behov av att klättra. För vissa råttor t.ex pälslösa råttor kan det däremot fungerar bättre eftersom det är dragfritt och det inte det finns risk att skada den känsliga huden på gallret. Tänk även på att terrarium är otympliga och mer svårtstädade än en bur.

Bottenmaterial

Vistas råttorna oftast på botten så undvik vanligt spån (kutterspån) som bottenmaterial.
Det är nästan uteslutande gjort av barrträd och avsöndrar cancerframkallande terpentin, främst när det blir lite blött, och smådjur som råttor är känsliga för det. Dessutom är vanligt spån relativt dammigt och kan irritera luftvägarna.

Tidningar, Toalätt, spån eller flis av lövträd är istället att föredra. Hö är onödigt eftersom råttor till skillnad från t.ex. kaniner och marsvin inte äter det, och dessutom finns det en risk att det kan innehålla skabbkvalster eller ohyra från vilda råttor. Undvik även kattsand som är hårt att gå på och torkar ut trampdynorna, samt parfymerade eller starkt luktade spån. Ett tips är att om du inte kan stoppa ner huvudet i säcken och dra ett djupt andetag utan obehag så är det inte lämpligt som burmaterial för dina råttor heller.

Många råttor tycker om att boa och bädda där dom sover. I zoobutiker finns bäddmaterial för hamstrar, men dessa består av långa tunna trådar som lätt kan vira sig runt en tass, svans eller i värsta fall en hals och orsaka skada. Rivet tidningspapper, hushållspapper eller trasor av fleecetyg är säkrare.

Inredningstips

Burens inredning ska vara fri från giftiga material, vassa/skarpa saker som en råtta kan skada sig på och får inte vara ömtåligt. Tänk på att saker som suger åt sig fukt eller är mjuka förmodligen kommer bli smutsiga av urin och söndergnagda rätt fort, så sådana saker får man antingen byta ofta eller vara beredd på att dom har kort livslängd. Lägg därför inga pengar på dyra leksaker av obehandlat trä eller textil från zoobutiker som du får slänga efter ett par veckor. Bortsett från det så är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna!

Utnyttja gärna höjden på buren och inred med hyllor av plast som råttorna kan sitta på, metallkorgar, badrumshyllor, blomlådor eller plastboxar som man surrar fast i gallret. Grenar av lövträd, stegar för papegojor, tjocka rep eller kedjor är bra för balansövningar och breda plaströr är utmärkta tunnlar att leka i. Dom flesta råttor uppskattar en hängmatta att sova i, men tänk på att många råttor även är sängvätare så den kan vara bra att ha flera att byta bland. En gammal handduk, ett avklippt byxben eller en tygbit som man knyter fast i gallret eller sätter upp med säkerhetsnålar eller buntband duger.

En del råttor uppskattar att kunna gå undan när dom vill vara ifred eller vill sova, och då kan ett hus vara bra. Satsa på ett större hus för marsvin eller kaniner i plast som råttorna kan ha glädje av även när dom blir större. Möblera gärna om i buren med jämna mellanrum, råttor är nyfikna djur och att få gå på upptäcktsfärd i sin egen bur brukar uppskattas. Så fort man fått upp ögonen för vad som går att ha i råttburen hittar man burinredning överallt.

Råttor är i regel renliga djur och dom allra flesta föredrar att ha en toalettlåda att göra sina behov i. Se efter var i buren dina råttor lägger sin avföring (ofta i ett hörn) och placera lådan där. Lådan ska ha låg kant så den inte välter och vara i plast eller keramik så den lätt går att rengöra. Det är också en fördel om den kan surras fast i gallret. Fyll lådan med kattsand, spån eller rivet tidningspapper. Råttor lär sig ofta snabbt att använda lådan och om dina råttor är duktiga kan en toalåda bespara dig en del burstädning om den töms ofta.

Råttor behöver en flaska att dricka ur som man fäster på burgallret. I en skål blir vattnet fort smutsigt eller fullt av spån, så flaskan håller vattnet fräscht. Råttor behöver minst två matskålar åt gången, en för färsk mat och en för torrfoder. Välj tunga skålar av t.ex keramik med bred botten och låg kant eftersom råttor gärna sitter på kanten när dom äter och då lätt kan välta skålen. Det finns även metallskålar för papegojor som man kan fästa på gallret och på så vis hindra att dom välter eller att skräp hamnar i maten.

OBS!
I många zoobutiker kan man hitta springhjul i stora storlekar som säljs till råttor. Detta är dock en mycket olämplig leksak! En råttas ryggrad har en naturlig konvex böjning, men när den springer i ett hjul tvingas ryggen och svansen följa hjulets konkava form och ryggraden får en mycket onaturlig hållning åt fel håll. Råttan måste även hålla uppe nacke och svans i en obekväm ställning. Detta leder till att råttan kan drabbas av smärtsamma ryggbesvär, diskbråck och besvär i nacke och svansrot. En annan fara med springhjul är att svansen lätt kan fastna och i värsta fall brytas av.

En råtta som inte får tillräcklig stimulans kan bli beroende av sitt springhjul för att få ut överskottsenergi. Springandet utlöser endorfiner som stimulerar hjärnan med positiva känslor och fungerar som en belöning. Råttan får i princip en "kick" av springandet och detta kan bli beroendeframkallande vilket resulterar i att råttan trots smärtorna fortsätter att springa i sitt hjul. Därför kan det ibland vara svårt att se att råttan lider, då den frivilligt väljer att utsätta sig för smärtan. Därför är det mycket viktigt att ge sina råttor rikligt med "riktig" stimulans om motion utanför buren. Ett hjul kan aldrig ersätta stimulansen och den fysiska träningen en råtta får av att springa på ett platt golv!

Inredning att undvika

Springhjul är som sagt olämpliga för råttan både fysiskt och psykiskt, men det finns även andra saker att undvika som inredning.
Använd inte sköra saker som kan gå sönder och skada råttan, t ex saker av glas. Sätt heller inte in tunga saker som kan falla ner och skada råttan, om du inte fäst det ordentligt. Tänk på att t ex buntband och snören är lätt för en råtta att gnaga av, och att ståltråd snabbt vittrar sönder av råtturin.
Saker av trä blir snabbt nedkissade och luktar illa, vilket kan irritera råttans luftvägar.
Trådkorgar (som man t ex använder i badrummet) kan utgöra en fara för äldre råttor med svaga bakben, då det finns risk att de fastnar med fötterna i hålen om de trampar igenom.
Undvik tyger som "trådar sig", speciellt till råttbebisar, då det har hänt att ungar fastnat i lösa trådar och strypts till döds. Trådarna kan också linda sig runt t ex en tå och orsaka skada.

Städning

Hur mycket och ofta man behöver städa buren är väldigt olika och beror på i huvudsak fyra faktorer:
1. Antalet råttor- fler råttor, mer att städa
2. Burens storlek - En mindre bur blir snabbare smutsig än en större
3. Indredning och bottenmaterial- vissa bottenmaterial minskar lukt bättre än andra, men det är mycket en smaksak. Har du mycket inredning av trä, textil eller annat som suger åt sig fukt och lukt får du städa oftare.
4. Råttornas personlighet- vissa är renliga som små prinsessor, andra är riktiga smutsgrisar. Ofta är det flockledaren som sätter standarden så det påverkar hela flockens renlighet.

I regel ska man städa buren innan det börjar lukta, inte bara för din skull utan främst för råttornas välmående. Gammalt urin avsöndrar ammoniak som är irriterande för luftvägarna. Ta för vana att torka av hyllor och andra ytor samt tömma toalådor ofta, och tömma buren på spån och göra en grundligare rengöring var eller varannan vecka. Någon gång i månaden kan du skölja av hela buren i duschen och byta ut gammal inredning. Tänk på att använda milda rengöringsmedel, t.ex såpa eller parfymfritt handdiskmedel.

Diverse

Giftiga växter som man bör se till att råttorna inte kommer åt att äta.

L80 - Den "lag" som gäller för djurhållning

Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2004:16) om
villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m.
av djur avsedda för sällskap och hobby (L80)

Är L80 en lag eller inte?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License