Aktivering

Råttor är mycket intelligenta djur, många påstår att deras intelligens kan mäta sig med hundar och katter och att den överträffar andra smådjur och gnagare. Tack vare sin intelligens och förmåga att lösa problem och anpassa sig till nya situationer har tamråttans förfäder lyckats befolka i stort sett alla länder på jorden, från öknar och tropiker i söder till polartrakterna i norr. Det är dessa förmågor som gör dom till så roliga och intressanta husdjur.

Men råttans intelligens innebär också att den lätt får tråkigt om den inte får tillräcklig stimulans. Precis som hundar och katter (eller för den delen vi människor) inte mår bra av att vara sysslolösa mår råttor dåligt om dom inte får använda sina hjärnor till det dom är skapta för. En understimulerad råtta kan få beteendestörningar och i värsta fall bli aggressiv eller skada sig själv.

Motion är också ett viktigt argument för att aktivera sin råtta. Råttor gillar mat och blir lätt feta, särskilt äldre hanar. Att låta råttan komma ut ur buren dagligen är viktigt för att hålla dess kropp sund och frisk.

Daglig aktivering i hemmet

En stor och väl inredd bur kan täcka en stor del av råttans aktivitetsbehov, särskilt om inredningen byts ofta och kompletteras med leksaker, och råttan har kompisar som den trivs med och kan leka med. En överviktig råtta kan t ex aktiveras genom att, om den oftast ligger och jäser högt upp i buren, serveras maten längst ner.
Det är dock A och O att råttan får lämna buren ofta, gärna minst en timme varje dag. Eftersom råttor kan vara ganska destruktiva och skada inredningen eller sig själva så är det viktigt att man råttsäkrar rummet eller en del av det rum råttorna ska röra sig i. Råttor nöjer sig i regel med ganska små ytor, en soffa kan t.ex vara tillräckligt om man inte har så mycket plats eller något råttsäkert rum. Huvudsaken är att råttan kan springa, skutta, leka och undersöka sin omgivning på ett säkert sätt.

Lekar och leksaker

Råttor älskar att leka, upptäcka och lösa problem. Lekar är råttans sätt att använda dom instinktiva förmågor som naturen gett dom. I det vilda skulle en råtta ägna mycket av sin vakna tid åt att undersöka sin omgivning, bygga bo, leta efter mat och jaga insekter och andra smådjur- när vi simulerar dessa naturliga beteenden får råttan rolig och tillfredsställande aktivering.

Matletarlekar:
Göm godis eller råttans favoritmat och låt den komma på ett sätt att komma åt den. Det kan vara t.ex att hänga upp en godbit på ett svåråtkomligt ställe så råttan får anstränga sig för att nå den och klura ut hur den ska få med sig maten ner. En annan rolig aktivitet kan vara att stoppa godis tillsammans med tidningspapper i en tom toarulle eller liten kartong och låta råttorna gnaga och rota för att få ut maten ur rullen. Till jul eller råttornas födelsedagar kan dom på godis i små paket som dom får lista ut hur dom ska öppna. En annan populär aktivitet (särskilt under varma sommardagar) är ärtfiske vilket går ut på att man lägger ärtor (majs eller liknande matbitar) i en skål med vatten och låter råttorna dyka ner och plocka upp dom. I välsorterade zooaffärer kan man även hitta särskilda leksaker eller bollar av plast eller galler som man kan gömma mat i.

Upptäckarlekar
Genom att variera inredningen i råttornas bur kan man få dom att roa sig med att utforska och undersöka sitt eget hem. Leksaker och variation utanför buren är dock minst lika viktig. En rått-lekplats kan man bygga av nästan vad som helst- en vanlig stol med stegar upp till sitsen, rör och hyllor, en kattmöbel, en badrumsvagn, en gammal cykel m.m. Se dig om och använd fantasin! Man kan även tillverka en lekplats av kartonger som man gör hål i och/eller fyller med tidningspapper som råttorna får springa in och ut i.
Ett gäng grenar som binds ihop och sätts i en hink med sten blir ett utmärkt klätterträd. Man kan även bygga hinderbanor till sina råttor och träna dom att springa genom hindrena i en speciell ordning, precis som hundagility. Har råttan talang för detta finns även tävlingar i agility för råttor.

rattborg.jpg

Råttor tycker också väldigt mycket om att gräva - en låda med chinchillasand eller blomjord är ett paradis! Även här kan du gömma godis som råttan kan gräva efter, men bara grävandet i sig tycker dom flesta råttor är tillfredsställande. Ett annat tips är att plantera lite frön och sädeskorn på ett fat eller en bricka och sedan låta råttorna springa omkring, leka, gräva och äta av det som växer upp. Det blir som en ätbar minidjungel att utforska.

Det kanske mest spännande en råtta vet är att få följa med sin matte eller husse på utflykter utanför hemmet. Om vädret tillåter kan råttan följa med på promenad i en ficka, i luvan på en tröja eller på axeln. Råttor kan också lära sig att gå i sele utomhus, något som många råttor uppskattar! Innan du tar med råttan utomhus ska du vara säker på att din råtta är tillräckligt tam och trygg att du kan fånga in den om den skulle komma ur selen eller ramla av axeln ner på marken. Du bör undvika platser där en råtta lätt kan komma bort eller där det finns katter eller andra rovdjur. Ett annat alternativ om du vill att dina råttor ska få komma ut och få frisk luft är att ställa ut deras bur på uteplatsen eller balkongen en stund. Lämna dem dock aldrig utan uppsikt! Eftersom en råtta som är van vid inomhusluft är känslig för drag och kyla bör du bara ta ut dina råttor när det är varmt och soligt ute. Kan du gå i kortärmat utan att frysa är det en lagom temperatur. Låt inte råttorna utsättas för för höga temperaturer eller starkt solljus, särskilt rödögda råttor behöver håll sig i skuggan eftersom deras ögon är känsliga för solljus. Ta gärna med något råttan kan krypa in och gömma sig i på utflykten om den skulle bli rädd, trött eller besväras av värme och ljus.

utflykt39.jpg

Jaktlekar
Hur oskyldiga dina råttor än ser ut så finns det ett litet rovdjur i dom som längtar efter att komma ut. Få råttor kan motstå att jaga ett snöre eller en papperstuss som dras framför dom. Leksaker för katter, t.ex fjädervippor brukar vara väldigt uppskattat- även om du får räkna med att dom går sönder fort. Spagetti (både kokt och okokt) är också roligt att jaga och försöka fånga, särskilt som belöningen är god. Även att jaga matte eller husses hand brukar vara populärt. Dra fingrarna framför råttan och låt den jaga din hand en stund och sedan "fånga" den, därefter kan du brottas lite lätt med råttan med handen.

Film med råtta som jagar fjädervippa

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License